De Werkkostenregeling (WKR) biedt belangrijke voordelen waar je als directeur-grootaandeelhouder ook van kunt profiteren. Of je nu jouw vrije ruimte optimaal wilt benutten of fiscale voordelen zoekt, de WKR kan een gunstige uitwerking hebben. Hier leggen we uit hoe je dit slim kunt toepassen.

Wat is de WKR?
Onder de WKR mag je in 2024 maximaal 1,92% van de eerste € 400.000 van de loonsom én 1,18% van de resterende loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, zoals telefoonkosten, reiskosten, lunches, of studiekosten. Dit vormt de zogenaamde “vrije ruimte”. Vergoedingen die deze ruimte overschrijden, worden belast met een eindheffing van 80%.

Optie: Benut de vrije ruimte voor een belastingvrije vergoeding
Je kunt jezelf een belastingvrije vergoeding toekennen van € 2.400, zonder dat dit onderbouwd hoeft te worden. Dit bedrag kan je toewijzen aan de vrije ruimte van de WKR. Als deze ruimte wordt overschreden, betaal je een eindheffing van 80%, maar dit is vaak gunstiger dan het uitkeren via regulier loon.

Waarom is het overschrijden van de vrije ruimte vaak voordelig?
Als je de vrije ruimte overschrijdt, betaal je als werkgever een eindheffing van 80% over het bedrag boven die grens. Hoewel dit een hoog percentage lijkt, is het vaak voordeliger dan de reguliere loonheffing.

Voorbeeld: Stel dat je als DGA een salaris van € 100.000 hebt. De vrije ruimte is in dat geval € 1.920. Als je een belastingvrije vergoeding van € 2.400 wilt uitkeren, overschrijd je de vrije ruimte met € 480. Over dit bedrag betaal je 80% eindheffing, wat neerkomt op € 384. Vergelijk dit met een reguliere loonheffing van 49,5%, waarbij de werkgever € 2.352,50 zou moeten toekennen om netto € 2.400 uit te keren. Door de WKR toe te passen, bespaar je dus aanzienlijk.

Benut jouw fiscale mogelijkheden optimaal
Het is belangrijk om te controleren of er voldoende vrije ruimte beschikbaar is om vergoedingen aan jezelf als DGA toe te kennen. Door de WKR op de juiste manier toe te passen, kun je een groot belastingvoordeel behalen.

Heb je vragen over hoe je de WKR in jouw situatie kunt toepassen? Neem gerust contact met ons op voor advies op maat.