Het lijkt dit jaar een prima zomer te worden, dus zullen we vaker aan het werk moeten met hoge temperaturen. Hoe zit het met de regelgeving en verantwoordelijkheid van de werkgever?
Er is niet wettelijk bepaald dat bij een bepaalde temperatuur het werk stilgelegd moet worden, hoewel in een CAO dit wel afgesproken kan zijn. Een werkgever moet met het gezonde verstand de gezondheidsrisico’s inschatten. Door hitte kan hittestress ontstaan of kan een werknemer zelfs onwel worden.
We zetten wat tips bij hitte en hittestress op een rijtje:
- Stel drinken ter beschikking en stimuleer werknemers om voldoende te drinken.
- Zorg voor een behaaglijke werkplek, bijvoorbeeld met hulp van ventilatoren of het creëren van schaduw.
- Zet ’s ochtends de ramen open voor voldoende ventilatie en frisse lucht, maar houd ze ’s middags dicht.
- Verduister bij tropische buitentemperaturen de ramen zoveel mogelijk. Hang zonwering op.
- Schakel zoveel mogelijk warmte producerende apparatuur uit.
- Probeer werknemers af en toe een rondje te laten wandelen om de bloedsomloop actief te houden. Hiermee voorkom je dikke voeten en enkels.
- Zorg voor een aangename sfeer, bijvoorbeeld door te trakteren op een verkoelend tussendoortje, zoals een ijsje of een koud drankje.
- Pas werktijden aan. Je kan ervoor kiezen om werknemers eerder te laten beginnen of om werktijden te verkorten, zeker voor werknemer die buiten werken.
- Houd je collega’s in de gaten. Zowel de risicogroepen als ouderen, chronisch zieken, zwangeren en mensen met overgewicht, maar ook collega’s die te weinig drinken of veel buiten werken.
Bron: Rendement