Wij willen je graag informeren over de recente wijzigingen met betrekking tot het wettelijk minimumuurloon, zoals aangekondigd door Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze wijzigingen zullen van invloed zijn op de lonen van jouw werknemers en zijn belangrijk voor jouw organisatie om rekening mee te houden.

Indexatie Wettelijk Minimumloon 2025
Per 1 januari 2025 zal het wettelijk minimumuurloon opnieuw worden geïndexeerd, zoals vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Het nieuwe minimumloon wordt verhoogd naar € 14,06 per uur (juli 2024: € 13,68 per uur).

Het brutominimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder stijgt per 1 januari 2025 in totaal met 2,78% ten opzichte van het tarief dat gold in juli 2024.

Verplichting tot Minimumuurloon
Zoals je wellicht weet, is sinds 1 januari 2024 de wetgeving rondom het minimumuurloon van kracht. Dit betekent dat alle werknemers, ongeacht de sector waarin zij werken, recht hebben op een uniform wettelijk minimumuurloon. Deze nieuwe wetgeving heeft geleid tot loonsverhogingen voor werknemers met een voltijds dienstverband van meer dan 36 uur per week (zoals 37 of 40 uur per week).

Referentiemaandloon
Het referentiemaandloon, dat van belang is voor de indexatie van diverse uitkeringen, bedraagt per
1 januari 2025 € 2.191,80 bruto per maand (juli 2024: € 2.133,60). Hoewel het referentiemaandloon sinds de invoering van het minimumuurloon niet langer de basis vormt voor het wettelijk minimumloon van werknemers, blijft het relevant voor de berekening van uitkeringen.

Minimumjeugdloon en Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)
Voor jongeren die het minimumjeugdloon verdienen en werknemers die vallen onder de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), gelden aangepaste staffels.

Samenvatting

De belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2025 zijn als volgt:

  • Nieuw wettelijk minimumuurloon: € 14,06 per uur.
  • Verhoging van 2,78% ten opzichte van het bedrag in juli 2024.
  • Referentiemaandloon: € 2.191,80 bruto per maand.
  • Minimumjeugdlonen en aangepaste staffels voor BBL-leerlingen blijven van kracht.

Mocht u vragen hebben over deze wijzigingen neem dan gerust contact met ons op.

Bron: salarisvanmorgen.nl